Igennem den seneste tid har man i medierne kunnet læse om mangel på basal digital viden i de danske virksomheder, og senest om CEO fraud i én af landets ypperste statslige institutioner. Det er på den ene side positivt, at virksomhederne træder frem og taler åbent om problemerne, men samtidig er det nedslående, at vi fortsat må konstatere, at ledelserne ikke formår at sikre en højt beliggende barre for laveste fællesnævner. Så hvordan kan vi så gå udfordringerne i møde og få hævet niveauet, når det handler om viden om it-sikkerhed?
Mens regeringsgrundlaget for trekløver regeringen lægger vægt på fremtidig digital uddannelse og forskningsmidler på højt niveau, så skriger private – og offentlige virksomheder på opnormering af medarbejdernes fundamentale digitale vidensniveau. Det bevidner de daglige nyheder desværre på allerbedste vis, når selv Statens Museum for Kunst har været udsat for såkaldt CEO-fraud. Det kostede et tab på kr. 650.000,-, som jo på én eller anden måde godt kunne have været anvendt bedre end i hænderne på udenlandske svindlere.
Alle kender til sagen fra Patent & Varemærkestyrelsen i 2016, hvor de også var udsat for CEO-fraud for EUR 900.000, som det dog lykkedes at få tilbage. Og som iværksætteren Martin Thorborg udtrykte det over for Berlingske for nylig efter et mislykket CEO-fraud forsøg mod hans butik Dinero: ”Det vilde er, at de har ramt os, mens jeg var væk fra kontoret, at de ved, jeg har en iPhone, at de kunne finde Dennis og vidste, det var ham der sad på kassen, at beløbsstørrelsen passer til vores virksomhedsstørrelse mv. Det er ikke rocket science, men alligevel et stykke arbejde, der skal gøres”.
Sammenholdt med et faktum om at op mod 50 procent af vores virksomheder også oplever helt manglende basale it-færdigheder hos medarbejderne, så taler vi altså et kæmpe hul i vores såkaldte digitale videnssamfund, som vi, for selvrespektens skyld, er nødsaget til at lukke.
Potentialet for bedre udbredelse af viden om cyber sikkerhed og digital teknologi er således enormt. Så opfordringen til virksomhedsledelser og regering må være, at kaste flere midler efter videreuddannelse. Der er mange penge at spare, og ikke mindst mange penge at tjene på den disciplin, der handler om digital viden. Fremfor alt skal vi undgå de helt store brister i vores it-sikkerhed.
Skrevet som reaktion på utallige gentagelser i medierne og et fakta tal på 12.6 procent (Kilde: Berlingske 20. april 2017) af de 1.000 største virksomheder i DK, der har været ramt af netop CEO-fraud.